Ogres tehnikuma audzēkņi apgūst Latvijas kulināro mantojumu

27.septembrī Ogres tehnikumā (OT) notika biedrības "Siera klubs" organizētais seminārs "Meistara diena", kurā piedalījās Viesnīcu un restorānu pakalpojumu nodaļas audzēkņi un pedagogi.

"Seminārus rīkojam profesionālajās mācību iestādēs, kurās mācās topošie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti. Ogres tehnikumā ir pietiekami liels interesentu skaits, audzēkņiem ir labas priekšzināšanas, un mēs viņiem sniedzam informāciju par piena produktiem un to izmantošanu. Šajā seminārā stāstīsim arī par Zemgales Kulināro mantojumu, ko topošajiem speciālistiem nepieciešams zināt, jo bez pagātnes nav nākotnes. Ogres tehnikums arī gatavojas iestāties Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā, kurā pārstāvēs Zemgali," norāda biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Latvijas Kulinārā mantojuma ēdiens nav ekvivalents latviešu ēdienam, jo Kulinārā mantojuma ēdienam obligāti ir jābūt norādītam autoram. "Tāpat kā Krišjānis Barons staigāja pa Latviju un katrai tautasdziesmai pierakstīja, kas ir teicējs, tā ēdienam jābūt konkrētai saimniecei, kas to gatavo," skaidro V.Davidanova.

Biedrība "Siera klubs" organizē Latvijas Kulinārā mantojuma recepšu apkopošanu, un šobrīd to skaits tuvojas jau divsimt. Recepšu kolekcionēšanā piedalās arī profesionālās izglītības iestādes, kurās mācās topošie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti. Biedrība "Siera klubs" plāno par godu Latvijas simtgadei izdot grāmatu "Latvijas Kulinārā mantojuma receptes", kurā tiks pārstāvēti visi četri Latvijas reģioni.

Pedagoģe, pārtikas tehnoloģe un godu saimniece Līvija Brūvere iepazīstināja semināra dalībniekus ar Zemgales ēdieniem. Savukārt biedrības "Latgales kulinārā mantojuma centrs" valdes locekle Juta Bubina stāstīja par Latgales reģiona dalību Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā, biedrības darbu, pieredzi un īstenotajiem projektiem, uzņēmēju savstarpējo sadarbību.

Semināra dalībniekus uzrunāja arī Eiropas reģionālā Kulinārā mantojuma tīkla koordinators Niclas Fjellström no Zviedrijas. Viesis aicināja semināra dalībniekus uzturā un ēdienu gatavošanā vairāk izmantot katram reģionam raksturīgos produktus, ievērojot sezonalitāti. Tas ir ne tikai ekonomiski izdevīgi pašu budžetam, bet ļauj uzsākt biznesu un attīstīt tūrismu šajā reģionā, uzsvēra viesis. Kulinārā mantojuma pamatvērtība ir tas, ka gatavotajiem ēdieniem ir jābūt no vietējās izcelsmes produktiem.

V.Davidanova iepazīstināja ar dažādu Latvijas uzņēmumu gatavotajiem sieriem un citiem produktiem, notika arī degustācija.

Semināra otrajā daļā OT mācību laboratorijā norisinājās Meistarklase, ko vadīja Jelgavas novada saimniecības "Blūdži" īpašniece, LTV-1 raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Ināra Mālkalne un SIA "Viesu Līči" kafejnīcas "Zemnieku cienasts" pavāre Vineta Mežaraupe. Prasmīgās saimnieces jauniešiem mācīja pagatavot koču un kuģeli.

Meistarklasē piedalījās Ēdināšanas pakalpojumu programmas IV kursa audzēkņi, kuriem pievienojās arī II kursa audzēknis Rihards Skutelis. Kā atklāja Rihards, viņš Meistarklasi nolēmis apmeklēt pēc savas iniciatīvas, jo vēlas iepazīties ar Zemgales kulinārā mantojuma ēdieniem un iemācīties kaut ko jaunu, kas topošajam speciālistam noteikti noderēs nākotnē.