Zemgales goda saimnieces Elga Grigāne un Aija Āriņa

Šī gada 24. maijā viesojāmies pie saimniecēm - Elgas Grigānes un Aijas Āriņas, Koknesē, Radošajā mājā. Viesošanās laikā uzzinājām gan jaunas receptes, gan kā kādreiz latviešu tauta svinējusi dažādus svētkus.

Īsumā par Radošo māju.

Radošajā mājā biedrība „Baltaine”, kuras vadītāja ir Inguna Žogota, tiek rīkoti semināri,ekskursijas, kursi un nodarbības par latviešu gadskārtu svētkiem, ģimenes godiem. Interesentiem ir iespēja adīt, šūt, tamborēt, aust. Ir pieejamas dažādas spēles bērniem, kura ir no koka. Muzicē folkloras kopa „Urgas”.

Receptes

Pīrāgi:

0,5l piens

200g cūku tauki

200g malti, vārīti kartupeļi

200g rudzu

200g klijas (var mazāk)

50g raugs

Cukurs, sāls

Pildījums:

Žāvēts speķis

Sīpoli ( necepti, smalki sasmalcināti)

Pagatavošana:

Sasilda pienu ar taukiem, izšķīdina cukuru un raugu. Iemīca miltus tik daudz lai mīkla neliptu pie rokām. Mīklu liek raudzēties, apmēram uz 30 – 35 min. Cep apmēram 40 min., 200 grādu temperatūrā. No šī daudzuma sanāk apmēram 50 pīrādziņi.

Zirņu pikas:

0,5kg pelēkie zirņi

300g vārīti kartupeļi

100g kaņepju staks

0,5kg sīki sagriezts speķis

100g sīpoli

Pagatavošana:

Karstus zirņus un kartupeļus samaļ un ar rokām veido apaļas bumbas. Var ēst kā otro ēdienu ar kefīru. Var dekorēt ar rīvētu sieru u. c.

Plāceņi:

Plāceņus taisīja šķīvja lielumā, no pīrāgu mīklas. Smērēja ar biezpienu, ķimenēm un cukuru. Ēda kā saldo ēdienu.

Deserti:

Peldošās salas, buberts, dzērveņu ķīselis.

Pildītos ābolus gatavoja ar rozīņu un rupjmaizes pildījumu, pielēja ar krējumu un cepa cepeškrāsnī. Ēda ar vaniļas mērci.

Mūsdienās ābolu biezeni sutina ar cukuru. Saputo olas baltumu un iecilā ābolos. Ēd ar vaniļas mērci.

Svētki:

Senajos laikos kāzām gatavojās 3 dienas. Gatavoja pildītas līdakas, zušus. Dzēra alu un ēda vēžus.

Jubilejas pārsvarā svinēja tikai apaļās.

Bērnus kristīja tikai slepus, jo bija aizliegts.

Jāņos ēda sieru un dzēra alu. Gāja no mājas uz māju, dejoja, dziedāja.

Ziemassvētkos gāja čigānos. Lika pakulu, sūnu bārdas, cepures. Vilka kažoku, zābakus. Viss bija dabīgs. Ar nāvi vienmēr vajadzēja sveicināties un dejot. Ziemassvētki bija galvenie svētki. Galdā lika štovētus kāpostus, cūkas ausi, cūkas cepeti, putraimdesas kuras ēda ar brūkleņu ievārījumu, aukstās gaļas, zirņus, krāsnī ceptus kartupeļus.

No Miķeļiem līdz Mārtiņiem visam jābut padarītam.

Oktobris – veļu laiks. Nevar neko jaunu uzsākt. Ēdienus lika rijās – veļiem, lai būtu paēduši. Mājās saklāja galdu un atstāja logu vaļā lai velis varētu paēst un tikt laukā. Piemin un atcerās visu labo.