Zemgales goda saimniece Gunta Krievāne

Ēdienu vēsture

Pēckara gados, ēdieni tika gatavoti no pašu audzētiem produktiem. Nebija iespēju produktus atvest no ārzemēm. Ja bija iespēja, varēja iegādāties kontrabandas garšvielas, tādas kā - kanēli, piparus, safrānu. Interesanti bija tas, ka gārsu veda no ārzemēm kā ekskluzīvu garšvielu. Laukos audzēja majorānu jeb desu zāli, estragonu, ko izmantoja gurķu marinēšanai, piparmētras, maurlokus un citus garšaugus, ko izmantoja arī ārstniecībā. Tomāti, atšķirībā no mūsdienām, tika audzēti tikai uz lauka. Produkti tika gatavoti visai ziemai un tie tika glabāti pagrabos, klētīs caurvējā un ledus pagrabos, kuros uzglabāja jau gatavus pārtikas produktus. Ēdienu gatavošanā bija vērojama ļoti liela dažādība. Taupībai pēckara gados bija ļoti liela nozīme.

Nozīmīgi ēdienu gatavošanas fakti

  1. Nūdeles gatavoja no jaunpiena.
  2. Asins desas bija gatavas, kad tajās iedurot zobu bakstāmo kociņu, no tām netecēja sarkana sula.
  3. Kliņģeri padarīja dzeltenu ar safrānu.
  4. Safrāna galvenā īpašība bija garša.
  5. Krējuma mērci gatavoja no izkausēta sviesta, saldā krējuma.
  6. Kāzās muzikantiem gatavoja "muzikantu gaļu" - gaļa, aukstās gaļas veidā, kura gatavota no maltas cepeša gaļas, olām un vārītiem burkāniem.
  7. Lauku maizes garozas izmantoja maizes zupām un rupjmaizes kārtojumiem.
  8. Siļķe tika mērcēta pienā.
  9. Tika gatavoti cepti āboli, uzpūteņi, peldošās salas un citi deserti.
  10. Rasolā nebija zirņu.
  11. Kompotus rotāja ar putukrējumu.
  12. Piparkūku mīklai vajadzēja nostāvēt vismaz 2 nedēļas, vislabāk 1 mēnesi.
  13. No cukurbiešu sīrupa gatavoja konfektes.
  14. Galdu nedrīkst slaucīt ar pliku roku, un drupačas no galda nedrīkst mest uz zemes.
  15. Pēc cūku bērēm tika izvārīta kāpostu zupa uz trim dienām - pirmajā to ēda kā zupu, otrajā ar kartupeļiem un trešajā ar pankūkām.

Svinības

Svinībām bija ļoti liela nozīme, jo tās bija radu un draugu kopā sanākšanas. Tika svinēti tādi svētki kā Jāņi, Meteņi, Jaunais Gads, Lieldienas, dzimšanas dienas, kāzas, bēres, kristības un citi. Tika svinēti arī Ziemassvētki, kas pēckara gados bija aizliegti.

Jāņi

Jāņi bija nozīmīgi svētki. Tā bija radu, draugu un kaimiņu kopā sanākšana. Līgo dienā agri no rīta, mājas saimniece, cepa pīrāgus un gatavoja dažādus gardumus. Pa dienu tika izdarīti visi darbi un Līgo vakarā tika kurināts ugunskurs, dziedātas dziesmas un spēlētas spēles. Tika ēsts Jāņu siers ar medu, pīrāgi, dažādi salāti. Atšķirībā no mūsdienām, netika cepti šašliki. Jāņos dzēra kvasu, alu, medalu, ābolu un bērzu sulas.

Ziemassvētki un Jaunais Gads

Ziemassvētki bija aizliegti svētki, bet tos svinēja neatkarīgi no tā. Ziemassvētkos bija bagātīgi klāts galds ar vismaz 12 ēdieniem. Maizes krāsnī cepa zosi un pildīja to ar āboliem. No zosu taukiem gatavoja mērces. Ziemassvētkos gatavoja arī pelēkos zirņus vai cūku pupas. Jaunajā Gadā galds bija ekskluzīvāks nekā Ziemassvētkos. Uz galda bija tikai viens siltais ēdiens, dažādi salāti.

Kāzas

Kāzās bija daudz tradīciju, kā piemēram, mičošanās. Svarīga kāzu sastāvdaļa bija sālsmaize, kura bija pirmā lieta, ko lika uz galda. Kāzās sargāja sautētus kāpostus, jo tie tika zagti. Kāzās kā pirmais ēdiens bija buljons ar pīrādziņiem. Uz kāzu galda bija dažādi siltie ēdieni, pildīta gaļa, salāti un dažādi citi ēdieni. Neatņemama kāzu sastāvdaļa bija dziesmas un dejas. Kāzas svinēja trīs dienas.

Bēru mielasti

Bērēs tika pasniegti vienkārši ēdieni. Tika pasniegti gan aukstie, gan siltie ēdieni. Buljons ar pīrādziņiem bija neatņemama bēru mielasta sastāvdaļa. Saldajā ēdienā pasniedz vienkāršu rīsu biezputru bez rozīnēm un bez īpašām piedevām.

Dzimšanas dienas

Dzimšanas dienās tika gatavots kliņģeris, ruletes. Kliņģerus gatavoja ar rozīnēm un riekstiem. Gatavoja biskvīta ruletes, kuras ēda atrullētas. Dzimšanas dienās cepa maizītes, kurās lika pergamentā ietītas monētas.

Receptes

Asins pankūkas

Sastāvdaļas:

Asinis 0,5 l

Ūdens 0,5 l

Kviešu milti 200 g

Sāls

Tauki cepšanai

Pagatavošana:

Asinis samaļ, pievieno ūdeni, sāli, kviešu miltus. Cep sakarsētās taukvielās nelielas, apaļas pankūkas. Pasniedz ar brūkleņu ievārījumu.

Uz oglēm cepta siļķe

Pagatavošana:

Veselu, sālītu siļķi ietin slapjā papīrā. Liekot uz oglēm, cep kamēr papīrs ir melns. Ņemot nost papīru, nost nonāk arī siļķes āda. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, krējumu un rūgušpienu.

Sīkie "kvancīši"

Sastāvdaļas:

Sālīta siļķe

Rūgušpiens

Krējums

Maurloki

Pagatavošana:

Ja nepieciešams, siļķi nomērcē pienā vai tējā. Maurlokus sīki sasmalcina. Siļķi sajauc ar maurlokiem, krējumu un rūgušpienu. Launaga ēdiens pavasarī un vasarā pēc darba dārzā un siena pļavā.

Bada kūka

Sastāvdaļas:

1 glāze liesa skābkrējuma

1 glāze cukura

1 glāze miltu

1 glāze mannā

1 ola

100 g margarīna vai sviesta

Garšvielas

Soda

Pagatavošana:

Margarīnu puto ar cukuru, pievieno olu, krējumu un pārējos produktus, samaisa, liek ietaukotā veidnē, izlīdzina un cep cepeškrāsnī līdz gatavībai.

Knapsieriņi

Sastāvdaļas;

2 kg biezpiena

200 g skābā krējuma

3 ēdamkarotes ķīmeņu

1 tējkarote sāls

Pagatavošana:

Sausu, pastāvējušu biezpienu samaļ, pievieno krējumu, pieliek sāli un ķimenes. Samīca un veido 100 g smagus, konusveidīgus sieriņus. Pāris dienas atstāj vēsā vietā, caurvējā. Pēc tam siltā vietā apkaltē.

Ābolu lapu tēja

Pagatavošana:

Sagatavo rudenī. Kvalitatīvas ābolu lapas nomazgā, blīvi sakārto māla podā, virsū uzliek slogu. Sautē maizes krāsnī pēc maizes cepšanas - apmēram 12 stundas. Pēc tam lapas izņem no māla poda un kaltē. Aromātiska un garšas bagāta tēja.

Stuķis

Sastāvdaļas:

Kartupeļi

Biezpiens

Sviests

Ķimenes

Piens

Sāls

Pagatavošana:

Izvāra kartupeļus, karstus sastampā, pievieno sviestu, samalti biezpienu, ķimenes, sāli, pakāpeniski pielej uzvārītu, karstu pienu. Maisot karsē un sakuļ.

Zirņu pikas

Sastāvdaļas:

400 g pelēko zirņu

200 g kartupeļu

100 ml piena

1 ola

50 g žāvēta speķa

1 sīpols

50 g miltu

Sāls

Pagatavošana:

Izmērcētus zirņus izvāra un kopā ar vārītiem karstiem kartupeļiem samaļ gaļas mašīnā. Pievieno pienu, kas samaisīts ar olu. Pievieno apceptu speķi ar sīpoliem. Veido apaļas bumbiņas, kuras apviļā smalki sakapātās dillēs. Pasniedz ar kefīru vai rūgušpienu. Ļoti garšīgi, ja miltu vietā pievieno sasmalcinātas kaņepes.

@Zemgales kulinārā mantojuma centrs