Zemgales goda saimniece Spodra

Mēs devāmies ciemos pie Spodras uz Ogresgalu, kur mēs uzzinājām šīs sievietes ģimenes kulināro mantojumu.

Spodras kundze uzsāk stāstījumu par savu ģimeni - vecākais dēls pēc laika devās uz Rīgu mācīties par mūrnieku, pēc laika arī jaunākais dēls (Kārlis Ābiķis – Spodrs tēvs) devās uz Rīgu mācīties, bet vinš saprata, ka viņam šīs amatniecības lietas galīgi neinteresē. Tad viņš saprata, ka viņam patīk gatavot ēst un viņš devās strādāt uz tagadējo viesnīcu „Rīga" par konditoru un arī par viesmīli uz kādu brīdi. Pēc laika Kārlis vēlējās atvērt savu restorānu vai krogu un idejas par ēdieniem Kārlis meklēja gan grāmatas, gan veiktajos pierakstos. Tur arī Kārlis iemīlējās savā topošajā sievā Emīlijā, bet Emīlijas tēvs neļāva precēties. Tad tēvs teica Kārlim:" Kur es piesiešu savu zirgu, kad aizbraukšu pie tevis?", jo Kārlis dzīvoja Rīga un tā tēvs centās atraidīt Kārli meitas vietā.

Tad sāka ienākt krievu karaspēks Latvijā un ienesa ar saviem zirgiem zirgu slimību un visus 12 zirgus vecamtēvam bija jānošauj. Tad Emīlija rakstija Kārlim uz Rīgu, kad tētim vairs nav zirgu un vari braukt atkal mani bildināt. Tad viņi apprecas un bija doma krogu jau vērt vaļā un trauki arī jau bija sapirkti, bet sākās 1.pasaules karš un visiem nacās evakuēties un tā ar visiem traukiem aizbrauca uz Santpēterburgu. Karš beidzās ,Kārlis nokļuva armijā un Emīlija devās ceļā viena, bet tālāk par Valmieru netika un devās atpakaļ. Emīlijas tēvs nopirka zemi un atdeva meitām divām kāzās zemi un pats nomira. Tad Emīlija devās uz Saldu tur arī tēvs bija nopircis šo zemi. Tad Kārlis atgriezās mājās viņš pats arī bija nācis no Saldus pirms sāka dzīvot Rīgā. Tā arī Kārlim šī gatavošana bija sirds lieta un viņš turpināja mājās virtuvē gatavot.

Emīlijai bija četri bērni un Spodra bija trešais bērns. Spodra arī saprata , ka viņai ir jādara tāds darbs, kurā viņa var pati ar savām rokām nopelnīt. Spodra pabeidza lauksaimniecības skolu, tad viņa atbrauca atpakaļ uz Saldu, tur viņa apprecējās. Tad viņa aizgāja uz Saldus tehnikumu strādāt par pavāru, jo tur bija nepieciešams darbinieks. Visādu dzīves līkloču vadīta Spodra atbrauca uz Ogresgalu dzīvot. Ogresgala atvērās bērnu dārzs un Spodra tur devās strādāt par pavāru. 1969.g. Spodra sāka šeit Ogresgalā iet jau kā saimniece viesībās. Par vienām viesībām varēja nopelnīt pat 50 rubļus. Piemēram, kāzu viesībām jau sāka gatavoties ceturdienā, ja viesības notika sestdienā, svētdienā.

Receptes

Buljons:

Kauli, vista lai būtu garšīga gaļa liek siltā ūdenī,lai būtu labs buljons aukstā ūdenī. Pieliek lauru lapas, piparus,burkānus ,sīpolus un tad vāra. Kādreiz vārija vecu vistu lai garšīgāk būtu.

Nūdeles:

Ola, milti sāls. Sacep kā plānās pankūkas,sagriez kā nūdeles un pasniedz kopā ar buljonu.

Irbītes:

Jaunlopa mīkstumu,dalīja pēc inākuma daudzuma, izklapēja , izsmērēja sinepes , sāli un piparus. Pildijumā liek cūgaļas speķa stienīti, kurš bija ar sīpoliem un žāvētu rupmaizi un aptin ar diegu. Tad apcep uz pannas sviestā un atlikušo sulu pievieno mērcei.

Kapostu vīstekļi:

1kg cūkas gaļas, 1 ola, sāls , pipari, 1 sīpols, 4 ēdamkarotes novārītu rīsu. Kāpostu novāra,lapas saklapē. Masu samais, ietin kāpostā un liek cepties pannā, kas iesmērēta ar sviestu. Liek vienu pie otra. Liek cepeškrāsnī, kad viena puse apcepusies, tad apgriež un iesmērē ar krējumu un turpina cept.

Eļļas salāti:

Kartupeļi ar mizu vārīti, svaigs gurķis, tomāts, cūkas cepeti sagriež līdzīgās formās. Katru sastāvdaļu liek savā trauciņā, pāri lej eļļas-etiķa maisijumu.

200ml glāzē 1/3 9% etiķis šķaidīts ar ūdeni (1:2) ieber sāli, pipparus,cukuru, izsķīdina. 2/3 pievieno eļļu. Visu izmaisa un aplej visam pāri. Ļauj visam ievilkties 15 min. Tad dziļajos šķīvjos liek salātu lapasun karoja kartupeļus, gaļu, gurķi, tomātu piramīdas veidā.

Kāpostu ,skābu gurķu, sēņu salāti:

Kāpostu saēvelē, pievieno salmiņos sagrieztus skābus gurķus ,tad sālītas vai marinētas sēnes,svaigs sīpols. Visu samaisa kopā ar krējumu.

Peldošās salas:

Sakults olas baltums, nedaudz cukurs un apvāra karstā pienā,Mazas piciņas. No olas dzeltenuma taisija vaniļas mērci(3 olas dzeltenumi,1l piena,1 tēj.k. ar kaudzi miltu, 4 ēd.k. cukura,vaniļas cukurs, jāliek ūdens peldē un jāatdzesē) Pasniedz vaniļas mērci, kurā ieliktas salas.

Kartupeļu-gurķu sautējums:

Gaļu sagriež gulaša gabaliņos,liek ceptis (pēc izvēles) izlej ūdeni un liek sutināt.Pievieno sāli ,piparus, kad gaļa pavārijusies liek klāt lielos gabalos sagrieztus karupeļus,kad kartupeļi gandrīz gatavi pievieno daiviņās sagrieztus marinētus vai skābus gurķus. Ja šķidrums par daudz , tad ietumē. Pie gaļas cepti sīpoli. Beigās pievieno skābu krējumu un tad pavāra.

@Zemgales kulinārā mantojuma centrs