Ēdināšanas pakalpojumu speciālistu audzēkņu Zemgales kulinārā mantojuma ģimenes receptes

Mani sauc Daniela un šis ir trīs receptes ko gatavoja mana vecmāmiņa savā jaunībā. Mana vecmāmiņa nedzīvoja bagāta ģimene, tāpēc šis receptes ir pieejamas ikvienam un pagatavošana arī neprasa ilgu laiku.

Grūbu putra ar ceptu cūkgaļu

Nepieciešams:

Grūbas

Cauraugusi cūkgaļa

Sīpoli

Sāls

Grūbas aplej ar karstu ūdeni un vismaz stundu notur, lai tās uzbriest. Tad grūbas noskalo, liek katliņā, pielej ūdeni, pieliek sāli un vāra uz lēnas uguns.

Kad putra gatava, tai pievieno uz pannas saceptu cauraugušu gaļu ar sīpoliem. Putru vēl kādu laiku var paturēt siltumā uz plīts, lai nedaudz uzbriest.

Rupjmaizes kārtojums

Nepieciešams:

Rupjmaize

Medus

Sviests

Brūkleņu ievārījums

Rupjmaizes šķēlītēm nogriež garoziņu, maizi sagriež kubiņos un liek uz pannas grauzdēties sviestā. Pievieno pāris karošu medus un turpina grauzdēt. Kad tas izdarīts, trauciņā liek brūkleņu ievārījumu (var izmantot arī smiltsērkšķu vai kādu citu mājās gatavotu ievārījumu), pa virsu liek grauzdētās rupjmaizes gabaliņus.

Saldā olu maizīte

Nepieciešams:

Baltmaizes šķēles

Piens

Olas

Cukurs

Sakuļ olas un pienu atsevišķos traukos. Uzsilda pannu, baltmaizi sākumā mērcē ola pēc tam piena. Liek cepties kad ir zeltaini brūna izņem ārā un uzber cukuru, var pasniegt ar ievārījumu.